W mroźny zimowy wieczór 31 stycznia 2014 rok na pierwsze Warsztaty kulinarne "Kursu gotowania i pieczenia" do Filii Ośrodka Kultury w Woli Mieleckiej zgłosiło się 35 osób .
Kiedy, co, jak i do czego
Wszyscy coś gotujemy lub przyrządzamy potrawy lepiej lub gorzej. Na warsztatach są omawiane i wykonywane potrawy, które są dietetyczne. Ponieważ wszystkim zależy by zdrowo się odżywiać. Potrawy zdrowe przygotowane w oparciu o gotowanie lub duszenie też potrafią mieć wspaniały i atrakcyjny smak i zapach. Na spotkaniach omawiane będą sposoby doboru składników do używanych potraw, oraz ich łączenie. Kolejnym tematem będzie przygotowanie zup, sosów, sposobu podprawiania, czy podprawa zacierana, czy zawiesina z maki, wody czy innego płynu, czy ewentualnie zasmażka.
Zajęcia prowadzi Janina Bierzyńska, nauczycielka z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Rzemieniu. Na pierwszym spotkaniu uczestniczki zapoznawały się jak przygotować zupę marchewkową z grzankami, łódeczki leśnika z ziemniaków, oraz sałatkę z brokułem, serem feta i słonecznikiem.
Na zakończenie tego spotkania odbyła się degustacja przygotowanych dań. Warsztaty kulinarne będą trwać do 12 kwietnia.
Na spotkaniu w dniu 6 lutego 2014 roku uczestniczki zrobiły surówkę z surowych czerwonych buraków i paprykę nadziewaną soczewicą.
Gotowanie jest jak muzyka, najpierw uczysz się nut, a potem tworzysz kompozycję
Zbigniew Wicherski
Warsztaty kulinarne, Wola Mielecka 06-20.02.2014
Warsztaty kulinarne, Wola Mielecka 31.01.2014