Koło Gospodyń Wiejskich w Woli Mieleckiej stanęło przed sporym wyzwaniem kulinarnym i logistycznym. Na zaproszenie Marszałka Województwa Podkarpackiego Władysława Ortyla Panie miały przygotować poczęstunek dań regionalnych kuchni Podkarpacia dla gości Ambasady RP w Watykanie.
6 marca 2024 roku delegacja KGW Wola Mielecka dotarła na do Rzymu. Pobyt był powiązany z zasadzeniem drzewa jabłoni z Podkarpacia w Ogrodach Watykańskich, jako znak pamięci o Polakach, w tym rodziny Ulmów ratujących Żydów podczas II wojny światowej.
W historycznym wydarzeniu udział wzięli m.in. kardynał Pietro Parolin - Sekretarz Stanu Stolicy Apostolskiej, Grażyna Ignaczak - Bandych - szefowa Kancelarii Prezydenta Polski, Adam Kwiatkowski - Ambasador RP przy Stolicy Apostolskiej wraz z małżonką oraz Marszałek Województwa Podkarpackiego. Władysław Ortyl wraz z przewodniczącym Sejmiku Jerzym Borczem i radnym Krzysztofem Feretem, a także Mateusz Szpytma - wiceprezes IPN.
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Woli Mieleckiej wraz z delegacją z Polski wzięły udział w audiencji generalnej na placu św. Piotra. Było to ogromne wyróżnienie i wzruszające przeżycie móc na własne oczy zobaczyć Ojca św. Franciszka.
- Serdecznie pozdrawiam pielgrzymów polskich, w szczególności delegację z Podkarpacia, przybyłą w związku z 80. rocznicą śmierci błogosławionej rodziny Ulmów.
Z tej okazji odbędzie się w Ogrodach Watykańskich uroczystość posadzenia jabłoni, zaszczepionej przez błogosławionego Józefa Ulmę. Wszystkim z serca błogosławię – pozdrowił delegację Papież Franciszek.
Ceremonia sadzenia drzewka miała miejsce w Ogrodach Watykańskich w części, gdzie znajdują się różnorodne drzewa upamiętniające ważne wydarzenia.
Po ceremonii w Ogrodach Watykańskich w Ambasadzie Rzeczypospolitej Polskiej przy Stolicy Apostolskiej oprócz wymienionych wcześniej zjawili się również goście ze strony włoskiej oraz reporterzy radia, telewizji i gazet.
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Mieleckiej serwowały przywiezione z Polski specjały kuchni regionalnej.
W trakcie poczęstunku podano pierogi (ruskie i z kapustą), krokiety z pieczarkami i serem, sery żółte i kozie z różnymi przyprawami, chleby swojskie (chłopski, litewski, słowiański, orkiszowy, na zakwasie), proziaki z masłem czosnkowym, marynowaną paprykę, wyroby z wieprzowiny i dziczyzny, koronę ze schabu i udziec z dzika, polędwiczki faszerowane, paszteciki z pieczarkami, serem żółtymi mięskiem, smalczyk z ogórkiem kiszonym i z dzika, ciasto drożdżowe i z jagodami, ciasteczka grzebyki, rogaliki, ciasteczka makowe polane miodem, bułkę drożdżową na bazie mleka skondensowanego, sok z imbiru z miodem, miody i nalewki.
Wszystkie specjały wcześniej zostały przygotowane w Woli Mieleckiej przez niezastąpione panie z Koła Gospodyń Wiejskich we współpracy z lokalnymi wytwórcami żywności.