Targi wielkanocnego lokalnego produktu tradycyjnego Chorzelów 2008

Odsłony: 3683

Jeszcze niedawno w gospodarstwach wiejskich, w domowych piecach wypiekano swojskie chleby, podpłomyki, bułki drożdżowe. Z mleka wyrabiano sery, masło, gomółki. Robiono na zimę przetwory z własnych owoców i warzyw. A wszystko to robione było rekami kobiet na naturalnych zakwasach bez obecnych teraz prawie już wszędzie konserwantów.



W Samorządowym Ośrodku Kultury i Sportu w Chorzelowie 16 marca 2008 roku odbyły się targi pod nazwą: Promocja Wielkanocnego Lokalnego Produktu Tradycyjnego Chorzelów 2008. Targi organizowane są przez Lokalną Grupę Działania Lider +, Stowarzyszenie Partnerstwo Dla Rozwoju Obszarów Wiejskich Ekonomika-Nauka-Tradycja Prowent,  oraz Samorządowy Ośrodek Kultury i Sportu Gminy Mielec z siedzibą w Chorzelowie. Targi skierowane są do całego powiatu mieleckiego. Na stoiskach wystawienniczych prezentowały wiejskie wyroby gminy: Mielec, Przecław, Radomyśl Wielki, Czermin, Borowa, oraz Wiejski Dom Kultury w Grochowem. W większości produkty były przygotowywane i prezentowane przez Koła Gospodyń Wiejskich poszczególnych gmin.

Na targach nie zabrakło tradycyjnych świątecznych wypieków, swojskich wyrobów oraz nalewek, bogata była również gama stroików, obrusów, palm, pisanek różnej kolorystyki i wielkości. Koła Gospodyń Wiejskich na swoich stoiskach pokazywały również jak za pomocą szpilki i wosku powstaje pisanka, jak szydełkiem wykonać wzorzystą makatkę. Na scenie ośrodki kultury przedstawiały tradycje ludowe, oraz przyśpiewki świąteczne.