Zakończenie warsztatów kulinarnych „Kultura zdrowego żywienia”

Odsłony: 3252
W sobotę 12 kwietnia 2014 roku w Filii Ośrodka Kultury w Woli Mieleckiej odbyło się ostatnie spotkanie warsztatów kulinarnych na temat „ Kultura zdrowego żywienia” połączone z uroczystym wręczeniem dyplomów ukończenia warsztatów.

W okresie od 31 stycznia do 12 kwietnia 2014r. 40 pań  uczestniczyło w warsztatach kulinarnych  zorganizowanych przez Filię Ośrodka Kultury w Woli Mieleckiej a prowadzonych przez panią mgr inż. Janinę Bierzyńską– nauczyciela ZS CKR w Rzemieniu.


fot. Zbigniew Wicherski
W każdy czwartek panie spotykały się i królowały w kuchni i na sali widowiskowej. Przyrządzanie potraw poprzedzały wykłady pani Janiny o znajomości zasad kultury zdrowego żywienia. Miedzy innymi o urozmaiconym odżywianiu, o wykorzystywaniu ziół i umiarkowanym korzystaniu z potraw wysokotłuszczowych. Elementem dodatkowym wykładów była propozycja dekoracji poszczególnych potraw, tak aby wygląd zachęcał do ich spożywania. Dużym zainteresowaniem cieszyły się  potrawy, w których można wykorzystać surowce i produkty z własnych gospodarstw. Wiele przepisów podanych przez prowadzącą wypróbowano podczas warsztatów. 
 
Były potrawy mięsne, półmięsne i rybne m.in. warkocz z polędwicy w sosie karmelowo- śliwkowym, turendo z kurczaka, potrawa bambus, pulpety w sosie koperkowym, ryba duszona z jałkami. Wielkim powodzeniem cieszyły się potrawy z ziemniaków -  gruszki z ziemniaków, ziemniaki w andrucie,  kotlety ziemniaczano-serowe, łódeczki leśnika, ziemianki pieczone z czosnkiem Wspaniale smakowały zupy własnoręcznie przyrządzane przez panie  - zupa-krem ze szparagów , filet z zupą cebulowa czy  zupa wykwintna „Rosjanka”. Rewelacją  okazały się surówki : z brokułów,  z marchewki ze śliwkami,  z selera,  z porów  z pomarańczami, z czerwonych buraczków, z kapusty pekińskiej czy z kapusty czerwonej. 

Wszystkie potrawy i przepisy były tak dobierane, aby każda uczestniczka warsztatów mogła je wykorzystać w domowym jadłospisie uwzględniając potrzeby żywieniowe  każdego domownika.

Czwartkowe spotkania pań w Woli Mieleckiej  były jednocześnie okazją do miłego spędzenia czasu, do wymiany doświadczeń, do integracji środowiska kobiet oraz promowania aktywności społecznej.

Na spotkaniu kończącym dwa i pół miesiąca wspólnych spotkań panie wykazały wielkie zainteresowanie kolejnymi równie atrakcyjnymi warsztatami w okresie jesienno-zimowym. 



{morfeo 33}


Zobacz film Warkocze z polędwicy w sosie karmelowo śliwkowym

Warkocze z polędwicy w sosie karmelowo śliwkowym, Wola Mielecka 20.03.2014
Nagranie wideo: Zbigniew Wicherski


Zobacz film Warsztaty zdrowego żywienia

Warsztaty zdrowego żywienia, Wola Mielecka 27.03.2014
Nagranie wideo: Zbigniew Wicherski


ZOBACZ film z zakończenia warsztatów kulinarnych

 

Zakończenie warsztatów kulinarnych „Kultura zdrowego żywienia”, Wola Mielecka 12.04.2014
Nagranie wideo: Zbigniew Wicherski