Na kolejnych czwartkowych warsztatach gotowania i pieczenia, dnia 27 marca 2014 roku w Filii Ośrodka Kultury w Woli Mieleckiej uczestniczki przygotowywały kieszonki z kurczaka w sosie orzechowym, które podały z paluchami ziemniaczanymi z kiszonej kapusty i surówką z czerwonej kapusty i soji.
Dzisiaj podajemy składniki i sposób przyrządzenia dania dnia.
Kieszonki z kurczaka w sosie orzechowym
4 filety z kurczaka
4 plastry sera żółtego
4 plastry szynki
8 śliwek wędzonych
1 śmietana / 18% /
pęczek zielonej pietruszki
około 200 ml wody
100-150 gramów orzechów
Wykonanie:
Pierś kurczaka dzielimy na pól w poprzek, robimy nacięcia z boku – kieszeń. Na plaster sera nakładamy plaster szynki, w środek śliwki i zwijamy rulon. Wkładamy w kieszonkę, spinamy wykałaczką, układamy w rondlu, podlewamy wodą i dusimy.
Orzechy lekko uprażymy na patelni, następnie połączymy z śmietaną i w końcowej fazie duszenia dodajemy do kieszonek. Na końcu dodajemy nieco surowego masła. Do dekoracji posypać orzechami.
Paluchy ziemniaczane z kiszoną kapustą
ziemniaki ugotować, zmielić
40 dag kapusta kiszona
15 dag boczek
1 cebula / poddusić /
2 żółtka
½ mąki kartoflanej
sól, pieprz
1 jajko /do panierki/
bułka tarta
olej do smażenia
Kapustę ugotować, zmielić. Wszystko wymieszać, przyprawić, panierować i piec na patelni.
Surówka z czerwonej kapusty i soji
½ główka czerwonej kapusty
puszka soi
3 jabłka
1 duża cebula
1 cytryna
pęczek zielonej pietruszki
3 ogórki kiszone
3 łyżki oleju, sól, cukier, pieprz -> do wykonania sosu
Czerwona kapustę utrzeć na tarce /grube oczka/, lekko posolić, na tarce utarć jabłka. Cebulę posiekać w kostkę, lekko posolić, posiekać pietruszkę, ogórki zetrzeć na tarce.
Smacznego
opracował:: Zbigniew Wicherski
Kieszonki z kurczaka w sosie orzechowym, Wola Mielecka 27.03.2014
Nagranie wideo: Zbigniew Wicherski
Zobacz film Warsztaty Kultura zdrowego żywienia
Warsztaty Kultura zdrowego żywienia, Wola Mielecka 27.03.2014
Nagranie wideo: Zbigniew Wicherski